Pages Menu
Categories Menu
Browary w klasztorach

Browary w klasztorach

Alkohol raczej nie kojarzy nam się ze stanem duchownym. Księża regularnie nawołują do ograniczenia spożycia alkoholowych trunków, a bardziej skrajni do całkowitej abstynencji. Szczególnie duży nacisk Kościół kładzie na abstynencję w czasie postu. Trudno uwierzyć, że w średniowieczu sytuacja wyglądała zupełnie odwrotnie – największymi browarnikami byli zakonnicy, a piwo było trunkiem, które można było spożywać nawet w czasie postu.

Zakony trudniły się uprawą roślin i przetwarzaniem zbiorów. Natomiast zimne klasztorne piwnice doskonale nadawały się do przechowywania żywności. Dzięki temu w klasztorach istniały doskonałe warunki do produkcji piwa. Jego ważnym składnikiem w tamtym czasie stał się chmiel, a więc piwo zaczęło przypominać napój dobrze znany dzisiejszym piwoszom.

Piwo stosowano powszechnie, niekoniecznie w celach rozrywkowych. Postrzeganie alkoholowego trunku wciąż bliższe było poglądom starożytnych – piwo traktowano jako napój odżywczy i środek leczniczy. W związku z dużym zapotrzebowaniem średniowiecznych Europejczyków na złocisty napój, klasztory zyskiwały finansowo i przekształcały się w prężne browarnie. Średniowieczni kronikarze notowali, iż mnisi uprawiają wiele rzemiosł, ale zdecydowany prym wiedzie piwowarstwo.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *