Pages Menu
Categories Menu
Chmiel – samo zdrowie

Chmiel – samo zdrowie

Progi samochodowe Amortyzatory

Do produkcji piwa nie zawsze używano chmielu. W starożytności piwo oznaczało raczej fermentującą papkę stworzoną z utartych ziaren zboża i wody. Chmiel jako składnik piwa zadebiutował dopiero w średniowieczu. Jednak kiedy już odkryto chmielową goryczkę, nie zrezygnowano z niej przez najbliższe dziesięć wieków, dzięki czemu nie wyobrażamy sobie dziś ulubionego piwa bez dodatku chmielu. Co więcej, wielu osobom chmiel dziś kojarzy się głównie z piwem, jednak przed wiekami jego zastosowanie było zupełnie inne.

www.podrozepoazji.pl

Jeszcze zanim chmiel stał się składnikiem piwa, był szeroko wykorzystywany do celów medycznych. Nasi przodkowie nie mijali się z prawdą – zdrowotne właściwości chmielu potwierdzają współczesne badania naukowe. Chmiel był stosowany także w kosmetyce oraz jako środek balsamujący lub konserwujący. Świetnie sprawdzał się również jako środek nasenny.

Chmiel stał się elementem upraw dopiero w VIII wieku. A przynajmniej brak dowodów, które wskazywałyby na wcześniejsze zainteresowanie średniowiecznych Europejczyków tą rośliną. Chmiel docenili szczególnie Słowianie i stał się on ważnym elementem życia w Europie Środkowej Wschodniej. Pierwsi Polacy słynęli z warzenia doskonałego piwa, które miało właściwości zdrowotne i smakowało lepiej niż francuskie wina – dzięki temu, że do piwa dodawano chmiel, a Czesi dysponowali najlepszym chmielem w regionie. Dzięki Słowianom tę cenną roślinę poznali Germanie, a następnie pozostałe kraje Europy Zachodniej.

Światła cofania Chemia samochodowa

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *