Pages Menu
Categories Menu
Praktyczna funkcja piwa

Praktyczna funkcja piwa

Starożytni Egipcjanie nie znali drożdży ani szczegółów procesu fermentacji, nic więc dziwnego, że działanie piwa przypisywali boskim mocom. Piwo miało znaczenie religijne i kulturowe. Nie przeszkodziło to jednak Egipcjanom w bardzo praktycznym wykorzystaniu trunku, który z czasem stałem się formą waluty.

www.amica-group.com/news-details/induction-hob-manufacturers

Piwo i domowy chleb pełnoziarnisty to najpopularniejsze artykuły żywnościowe w starożytnym Egipcie – ze szczególnym uwzględnieniem tego pierwszego. Wszechobecny towar był w dodatku łatwo podzielny, a więc stał się doskonałą formą zapłaty. Duża ilość piwa i chleba oznaczały bogactwo, a także stały się elementem stałego tradycyjnego pozdrowienia: „chleba i piwa!”.

Piwo było też trunkiem zdecydowanie zdrowszym niż woda z Nilu. Egipcjanie często podgrzewali alkoholowy napój, nieświadomie zabijając groźne drobnoustroje.

Reperaturki nadwozia

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *